Living

5 tips til en plastfri uke (som ikke gikk som forventa)

5 tips til en plastfri uke (som ikke gikk som forventa)

Wave line SVG.

Too good to… og så videre? Ja, er det virkelig mulig å leve everything but plastic fantastic?!

Too good to… og så videre? Ja, er det virkelig mulig å leve everything but plastic fantastic?!

5 tips til en plastfri uke (som ikke gikk som forventa)
Etter at jeg flytta til Nesodden så jeg for meg at jeg skulle ri greit på den grønne bølgen. Kun kjøpe økologisk, dyrke egne grønnsaker på den lille hageflekken vår. (Ja, for de som ikke er så bevandret i disse strøk, er Nesodden blant annet kjent for selvdyrking.) Men jeg innrømmer at dette ikke skjedde med det første – eller i det hele tatt.

Da vi tok over rekkehuset vårt i 2018, var det gode muligheter for å dyrke både det ene og det andre på taket vårt, men det ble med tanken. Vi har også tenkt på å bli andelseiere på gårder her på odden, eller besøke REKO-ringer, men dessverre har dette også blitt med tanken. Vi prøver dog å kjøpe økologisk titt og ofte, men å leve 100% plastikkfritt... Vel, det har vært et tøffere steg å ta.

Ønsket er selvsagt der, men samfunnet og matindustrien legger ikke opp til at det å leve uten plast er piece of cake, akkurat. I alle fall ikke over hele landet. I storbyene finnes det butikker som tilbyr andre ting enn nettopp plastposer når man handler, men som regel er det noe man selv må ta med seg til butikkene. Akkurat som jeg gjorde, da jeg handla i den lokale grønnsakssjappa!

Min plastfrie uke

1. Kutte ut plastposer; gå over til bærenett/ryggsekk

Okei. Først måtte jeg få en oversikt over ting jeg brukte i dagliglivet. Jeg har for øvrig gått til innkjøp av en ny oppvaskkost i tre en tid tilbake, samt bivokspapir som erstatter matpapiret, så her har jeg kommet et lite stykke på vei! Min daglige trask til butikken med sønnen min Storm på 12 måneder kan bestå av en del plastikk, da vi ofte storhandler i starten av uka. (Ja, jeg går med barnevogna til butikken og storhandler ettersom jeg ikke har lappen, og simpelthen elsker den ekstra treninga jeg får av det. Man blir sprek av å bo på landet uten lappen, si!)

Denne gangen har jeg dog tatt med meg eks antall tøynett og en ryggsekk, for å unngå plastposer. Og det beste: Jeg kan henge tøynettene på barnevogna når jeg handler, slik at jeg i visse tilfeller slipper å ta med en stor vogn, kun en liten tralle! SCORE.

Å fylle opp ryggsekken fører også til litt ekstra trening på vei hjem, så dette var faktisk lett som en plett!

2. Droppe engangskopper – ta med egen termokopp

Min ukentlige tur på den lokale kaffesjappa har også ført til unødvendig mange engangskopper. (Sorry, her har jeg vært forferdelig dårlig på å tenke på miljøet). Men dette var kanskje den enkleste tingen å bytte ut. Jeg som trodde det skulle bli megaflaut å dukke opp med egen medbrakt kopp, men heldigvis var det helt naturlig for betjeningen. For en fin vane å ta med meg videre!

3. Ta med eget bestikk

Denne satt langt inne, men jaggu så mye engangsbestikk det blir i lengden når man spiser på kafé. Og jaggu turte jeg å ta med eget bestikk da jeg tok en lunsj på det lokale senteret. Tommel opp til meg!

Egentlig burde ikke dette være noe flaut, men som tidligere nevnt ligger det i vår natur å si ja takk til plastposer, la kafeen lage take-away-kaffen vår i engangskopper og bruke plastbestikk. Men jo mer bevisste vi blir i de små valgene vi selv tar, jo lettere er det å få dem til å gli inn som en vane.

4. Ta med egen boks til sauser og kjøpe uinnpakkede grønnsaker

Lenge har jeg vært frista til å teste tzatzikien som den lokale grønnsakssjappa har i disken sin. Denne gangen var jeg føre var, og hadde med egen boks til å ha den i. – Kan du fylle denne boksen?, spurte jeg mannen bak disken. To store skjeer fyller boksen min og lokket settes på. Før jeg vet ordet av det, smetter mannen på bakrommet med tzatzikien og kommer raskt tilbake. Boksen har blitt kledd opp i hele to plastposer. SÅNN! sier han, og aner nok ikke hvor tåpelig og latterlig jeg synes denne situasjonen er.

Når man først tar et bevisst valg med å ta med egen boks, får man likevel kasta plastikk etter seg. Det skal ikke være enkelt, si! I samme sjappe handla jeg grønnsaker, og her var det mye lettere å handle plastfritt enn i dagligvarebutikken jeg besøker stadig vekk. Dette er nok det største aberet ved å leve plastfritt: Det legges ikke opp til at alle grønnsaker kommer uten emballasje. Det legges ikke opp til at vi som forbrukere skal leve plastfritt. De aller fleste grønnsakene er pakket inn i plast, og det gjør det vanskelig for oss å handle miljøvennlig. Dog pusher det oss til å besøke REKO-ringer eller bli andelseiere på gårder, men dette finnes ikke overalt og kan gjøre handelen mer krevende for mange familier i tidsklemma.

5. Unngå isbitposer – bruke brett

Jeg ELSKER kaffe. Ja, i alle former i grunnen! Både til å drikke, men også til å lage skrubb av. Den kaffegruten altså! Perfekt og rimelig skrubb.

Men la oss snakke om den flytende varianten. Som nybakt mamma står kaffe alltid øverst på morgenrutinelista mi, og det går gjerne to-tre kopper på morgenkvisten. Restene har jeg som regel hatt i isbitposer, da de passer perfekt til iskaffe eller som smakselement i sjokoladekaker, men denne gangen heller jeg kaffen i isbitbrett. Altså, jeg har jo sett mamma ha isbitbrett i fryseren, men sjøl har jeg synda kraftig på det punktet.

Oppsummering:

Så hvordan syntes jeg at dette gikk? Vel, høvelig greit ut fra hva jeg hadde sett for meg! Å bytte ut plastposer med tøynett og ryggsekk var kanskje det letteste. For øvrig også isbitbrettene, samt det å ta med eget bestikk og egne beholdere til mat. Ja, til og med termokoppen ble lett en vane i hverdagen.

Men å handle plastfri mat i dagligvaren, dét er nok noe som ikke kommer til å fungere i lengden. Å handle grønnsaker på grønnsakssjappa blir veldig dyrt, og til og med de økologiske grønnsakene i butikken har plastikk på seg, så her er jeg like langt. En større endring må til for at dette punktet skal bli en realitet i hverdagen.

Dog er jeg fornøyd med de nye plastfrie vanene jeg har tilegnet meg. Og nyheten om at regjeringen vil forby flere engangsartikler av plast – som plastbestikk, tallerkener og sugerør, var et stort pluss å ta med seg inn i 2021!

Etter at jeg flytta til Nesodden så jeg for meg at jeg skulle ri greit på den grønne bølgen. Kun kjøpe økologisk, dyrke egne grønnsaker på den lille hageflekken vår. (Ja, for de som ikke er så bevandret i disse strøk, er Nesodden blant annet kjent for selvdyrking.) Men jeg innrømmer at dette ikke skjedde med det første – eller i det hele tatt.

Da vi tok over rekkehuset vårt i 2018, var det gode muligheter for å dyrke både det ene og det andre på taket vårt, men det ble med tanken. Vi har også tenkt på å bli andelseiere på gårder her på odden, eller besøke REKO-ringer, men dessverre har dette også blitt med tanken. Vi prøver dog å kjøpe økologisk titt og ofte, men å leve 100% plastikkfritt... Vel, det har vært et tøffere steg å ta.

Ønsket er selvsagt der, men samfunnet og matindustrien legger ikke opp til at det å leve uten plast er piece of cake, akkurat. I alle fall ikke over hele landet. I storbyene finnes det butikker som tilbyr andre ting enn nettopp plastposer når man handler, men som regel er det noe man selv må ta med seg til butikkene. Akkurat som jeg gjorde, da jeg handla i den lokale grønnsakssjappa!

Min plastfrie uke

1. Kutte ut plastposer; gå over til bærenett/ryggsekk

Okei. Først måtte jeg få en oversikt over ting jeg brukte i dagliglivet. Jeg har for øvrig gått til innkjøp av en ny oppvaskkost i tre en tid tilbake, samt bivokspapir som erstatter matpapiret, så her har jeg kommet et lite stykke på vei! Min daglige trask til butikken med sønnen min Storm på 12 måneder kan bestå av en del plastikk, da vi ofte storhandler i starten av uka. (Ja, jeg går med barnevogna til butikken og storhandler ettersom jeg ikke har lappen, og simpelthen elsker den ekstra treninga jeg får av det. Man blir sprek av å bo på landet uten lappen, si!)

Denne gangen har jeg dog tatt med meg eks antall tøynett og en ryggsekk, for å unngå plastposer. Og det beste: Jeg kan henge tøynettene på barnevogna når jeg handler, slik at jeg i visse tilfeller slipper å ta med en stor vogn, kun en liten tralle! SCORE.

Å fylle opp ryggsekken fører også til litt ekstra trening på vei hjem, så dette var faktisk lett som en plett!

2. Droppe engangskopper – ta med egen termokopp

Min ukentlige tur på den lokale kaffesjappa har også ført til unødvendig mange engangskopper. (Sorry, her har jeg vært forferdelig dårlig på å tenke på miljøet). Men dette var kanskje den enkleste tingen å bytte ut. Jeg som trodde det skulle bli megaflaut å dukke opp med egen medbrakt kopp, men heldigvis var det helt naturlig for betjeningen. For en fin vane å ta med meg videre!

3. Ta med eget bestikk

Denne satt langt inne, men jaggu så mye engangsbestikk det blir i lengden når man spiser på kafé. Og jaggu turte jeg å ta med eget bestikk da jeg tok en lunsj på det lokale senteret. Tommel opp til meg!

Egentlig burde ikke dette være noe flaut, men som tidligere nevnt ligger det i vår natur å si ja takk til plastposer, la kafeen lage take-away-kaffen vår i engangskopper og bruke plastbestikk. Men jo mer bevisste vi blir i de små valgene vi selv tar, jo lettere er det å få dem til å gli inn som en vane.

4. Ta med egen boks til sauser og kjøpe uinnpakkede grønnsaker

Lenge har jeg vært frista til å teste tzatzikien som den lokale grønnsakssjappa har i disken sin. Denne gangen var jeg føre var, og hadde med egen boks til å ha den i. – Kan du fylle denne boksen?, spurte jeg mannen bak disken. To store skjeer fyller boksen min og lokket settes på. Før jeg vet ordet av det, smetter mannen på bakrommet med tzatzikien og kommer raskt tilbake. Boksen har blitt kledd opp i hele to plastposer. SÅNN! sier han, og aner nok ikke hvor tåpelig og latterlig jeg synes denne situasjonen er.

Når man først tar et bevisst valg med å ta med egen boks, får man likevel kasta plastikk etter seg. Det skal ikke være enkelt, si! I samme sjappe handla jeg grønnsaker, og her var det mye lettere å handle plastfritt enn i dagligvarebutikken jeg besøker stadig vekk. Dette er nok det største aberet ved å leve plastfritt: Det legges ikke opp til at alle grønnsaker kommer uten emballasje. Det legges ikke opp til at vi som forbrukere skal leve plastfritt. De aller fleste grønnsakene er pakket inn i plast, og det gjør det vanskelig for oss å handle miljøvennlig. Dog pusher det oss til å besøke REKO-ringer eller bli andelseiere på gårder, men dette finnes ikke overalt og kan gjøre handelen mer krevende for mange familier i tidsklemma.

5. Unngå isbitposer – bruke brett

Jeg ELSKER kaffe. Ja, i alle former i grunnen! Både til å drikke, men også til å lage skrubb av. Den kaffegruten altså! Perfekt og rimelig skrubb.

Men la oss snakke om den flytende varianten. Som nybakt mamma står kaffe alltid øverst på morgenrutinelista mi, og det går gjerne to-tre kopper på morgenkvisten. Restene har jeg som regel hatt i isbitposer, da de passer perfekt til iskaffe eller som smakselement i sjokoladekaker, men denne gangen heller jeg kaffen i isbitbrett. Altså, jeg har jo sett mamma ha isbitbrett i fryseren, men sjøl har jeg synda kraftig på det punktet.

Oppsummering:

Så hvordan syntes jeg at dette gikk? Vel, høvelig greit ut fra hva jeg hadde sett for meg! Å bytte ut plastposer med tøynett og ryggsekk var kanskje det letteste. For øvrig også isbitbrettene, samt det å ta med eget bestikk og egne beholdere til mat. Ja, til og med termokoppen ble lett en vane i hverdagen.

Men å handle plastfri mat i dagligvaren, dét er nok noe som ikke kommer til å fungere i lengden. Å handle grønnsaker på grønnsakssjappa blir veldig dyrt, og til og med de økologiske grønnsakene i butikken har plastikk på seg, så her er jeg like langt. En større endring må til for at dette punktet skal bli en realitet i hverdagen.

Dog er jeg fornøyd med de nye plastfrie vanene jeg har tilegnet meg. Og nyheten om at regjeringen vil forby flere engangsartikler av plast – som plastbestikk, tallerkener og sugerør, var et stort pluss å ta med seg inn i 2021!

More like this

关于更多

No items found.