Living

Å jul med din kjøpeglede

Å jul med din kjøpeglede

Wave line SVG.

…eller hva med å velge brukte gaver i år?

…eller hva med å velge brukte gaver i år?

Å jul med din kjøpeglede
Da jeg var liten kan jeg knapt huske at vi kjøpte brukte ting. Var noe ødelagt, ja da gikk det rett i bossbøtta som min Ålesund-mor ville sagt. I dag har dog samfunnet endret seg i stor grad, og det å kjøpe brukt er like normalt som å anskaffe seg flunkende nye ting. Ja, det er kanskje mer normalt, og mer godtatt for øvrig, nettopp det å slå et slag for gjenbruk!

Shoppestopp

I fjor sommer ble jeg utfordret av en venninne til shoppestopp fra juni til desember. Det vil si, jeg kunne kjøpe tre ting jeg virkelig hadde behov for, men resten skulle jeg kjøpe brukt. Dersom jeg virkelig trengte det vel å merke. Og for min del var det en øyeåpner til en helt ny måte å tenke på! Jeg tenkte konsekvent gjennom hvert kjøp jeg vurderte å foreta meg, og ble særlig bevisst på min egen tankegang når jeg faktisk er i et kjøpsøyeblikk. Etter shoppestoppen har jeg blitt flinkere til å stoppe opp og tenke meg godt om før jeg tapper mobilen. «Er dette noe jeg trenger? Kommer jeg til å bruke det mye? Er dette en vare av kvalitet kjøpt på et sted jeg ønsker å støtte?» Alle disse tankene gjorde dessuten noe med kjøpemønsteret mitt. Jeg ble flinkere til å kjøpe ting fra butikker jeg ønsket å støtte, og jeg ble flinkere til å handle lokalt.

Handler lokalt

For om lag to år siden flyttet jeg og mannen til Nesodden. Med kort vei til Oslo, var det ofte der vi handlet i starten. Men som tida gikk ble turene til Oslo forbeholdt jobbturer, og vi valgte heller å legge igjen pengene våre i lokale butikker. Min soleklare favoritt her på halvøya, er interiørbutikken Draumefangst. En perfekt gavebutikk som også byr på deilige ting for ganen!

Telyshus og snømannen er fra den lokale butikken Draumefangst her på Nesodden.

Nå som julen banker på døra, har jeg også gjort bevisste innkjøp med tanke på at vi har en 8 måneder gammel baby. Og som vi alle vet, vokser disse små menneskene relativt fort! De gror seg til, og det som passa i går, passer kanskje ikke i morra! Derfor vil jeg framsnakke en bedrift som har tenkt på nettopp dette. Stas for barn er en abonnementstjeneste for barneklær, laget for å forminske forbruket vårt. Man får tilsendt klespakker i en gitt størrelse fra Stas for barn, og når ungen har vokst ut av klærne, mottar man en ny pakke med større klær! HVOR smart er ikke dette?

Leker er også noe som disse småtrollene vokser fra relativt fort, og det å kunne kjøpe brukte (men like fine) leker fra Greendkidsecondhand på Løren i Oslo, føles bra ut for kloden og for lommeboka! I denne butikken kan du dessuten kjøpe din egen standplass og selge lekene dine. De mottar og selger også brukte dame- og barneklær, samt barneutstyr.

Lekene: noen er lånt, andre er fra butikken Greenkidssecondhand på Løren i Oslo.

Tips til en mer miljøvennlig jul til deg som har barn

Med julen i møte vil jeg gjerne gi deg fem tips til hvordan du kan shoppe hakket mer fornuftig, miljøvennlig og rimelig dersom du har barn.

1. Sjekk om det finnes lokale Facebook-grupper der du bor. Grupper der folk enten selger, leier ut eller gir bort diverse barneklær/leker! Dette har vi på Nesodden, og her har jeg gjort flere kupp!

2. Skal du kjøpe klær, husk at ull er gull for miljøet. Men også for poden. Ull holder babyen tørr og varm. Tåler ikke babyen ull, kan du gå for viskose, lin, hamp eller økologisk dyrket bomull.

3. Kjenner du noen med barn? Kanskje du kan arve klær og leker? Begge deler er forbruksvarer, og du kan spare både lommeboka og miljøet ved å arve.

4. Hva med å gi en opplevelse? Voksne elsker å motta reiser i gave, og tenk så fin tradisjon det kan bli å innføre det samme hos barna dine!  Du kan for eksempel gi en liten, fysisk gave som et lite hint til den faktiske gaven.

5. Å lage gaver! Hjemmeproduserte gaver kan du også lage spennende fantasihistorier til, noe som kan bety minner for livet for barnet ditt! Her i heimen lager mannen min Jakob hjemmelagde drømmefangere for eksempel.

Klærne er arvet fra venner.

Håper disse tipsene har gjort det litt enklere for deg i jungelen av julegaver!

God jul!

Da jeg var liten kan jeg knapt huske at vi kjøpte brukte ting. Var noe ødelagt, ja da gikk det rett i bossbøtta som min Ålesund-mor ville sagt. I dag har dog samfunnet endret seg i stor grad, og det å kjøpe brukt er like normalt som å anskaffe seg flunkende nye ting. Ja, det er kanskje mer normalt, og mer godtatt for øvrig, nettopp det å slå et slag for gjenbruk!

Shoppestopp

I fjor sommer ble jeg utfordret av en venninne til shoppestopp fra juni til desember. Det vil si, jeg kunne kjøpe tre ting jeg virkelig hadde behov for, men resten skulle jeg kjøpe brukt. Dersom jeg virkelig trengte det vel å merke. Og for min del var det en øyeåpner til en helt ny måte å tenke på! Jeg tenkte konsekvent gjennom hvert kjøp jeg vurderte å foreta meg, og ble særlig bevisst på min egen tankegang når jeg faktisk er i et kjøpsøyeblikk. Etter shoppestoppen har jeg blitt flinkere til å stoppe opp og tenke meg godt om før jeg tapper mobilen. «Er dette noe jeg trenger? Kommer jeg til å bruke det mye? Er dette en vare av kvalitet kjøpt på et sted jeg ønsker å støtte?» Alle disse tankene gjorde dessuten noe med kjøpemønsteret mitt. Jeg ble flinkere til å kjøpe ting fra butikker jeg ønsket å støtte, og jeg ble flinkere til å handle lokalt.

Handler lokalt

For om lag to år siden flyttet jeg og mannen til Nesodden. Med kort vei til Oslo, var det ofte der vi handlet i starten. Men som tida gikk ble turene til Oslo forbeholdt jobbturer, og vi valgte heller å legge igjen pengene våre i lokale butikker. Min soleklare favoritt her på halvøya, er interiørbutikken Draumefangst. En perfekt gavebutikk som også byr på deilige ting for ganen!

Telyshus og snømannen er fra den lokale butikken Draumefangst her på Nesodden.

Nå som julen banker på døra, har jeg også gjort bevisste innkjøp med tanke på at vi har en 8 måneder gammel baby. Og som vi alle vet, vokser disse små menneskene relativt fort! De gror seg til, og det som passa i går, passer kanskje ikke i morra! Derfor vil jeg framsnakke en bedrift som har tenkt på nettopp dette. Stas for barn er en abonnementstjeneste for barneklær, laget for å forminske forbruket vårt. Man får tilsendt klespakker i en gitt størrelse fra Stas for barn, og når ungen har vokst ut av klærne, mottar man en ny pakke med større klær! HVOR smart er ikke dette?

Leker er også noe som disse småtrollene vokser fra relativt fort, og det å kunne kjøpe brukte (men like fine) leker fra Greendkidsecondhand på Løren i Oslo, føles bra ut for kloden og for lommeboka! I denne butikken kan du dessuten kjøpe din egen standplass og selge lekene dine. De mottar og selger også brukte dame- og barneklær, samt barneutstyr.

Lekene: noen er lånt, andre er fra butikken Greenkidssecondhand på Løren i Oslo.

Tips til en mer miljøvennlig jul til deg som har barn

Med julen i møte vil jeg gjerne gi deg fem tips til hvordan du kan shoppe hakket mer fornuftig, miljøvennlig og rimelig dersom du har barn.

1. Sjekk om det finnes lokale Facebook-grupper der du bor. Grupper der folk enten selger, leier ut eller gir bort diverse barneklær/leker! Dette har vi på Nesodden, og her har jeg gjort flere kupp!

2. Skal du kjøpe klær, husk at ull er gull for miljøet. Men også for poden. Ull holder babyen tørr og varm. Tåler ikke babyen ull, kan du gå for viskose, lin, hamp eller økologisk dyrket bomull.

3. Kjenner du noen med barn? Kanskje du kan arve klær og leker? Begge deler er forbruksvarer, og du kan spare både lommeboka og miljøet ved å arve.

4. Hva med å gi en opplevelse? Voksne elsker å motta reiser i gave, og tenk så fin tradisjon det kan bli å innføre det samme hos barna dine!  Du kan for eksempel gi en liten, fysisk gave som et lite hint til den faktiske gaven.

5. Å lage gaver! Hjemmeproduserte gaver kan du også lage spennende fantasihistorier til, noe som kan bety minner for livet for barnet ditt! Her i heimen lager mannen min Jakob hjemmelagde drømmefangere for eksempel.

Klærne er arvet fra venner.

Håper disse tipsene har gjort det litt enklere for deg i jungelen av julegaver!

God jul!

More like this

关于更多

No items found.