Living

Mine tips til en mer miljøvennlig uke

Mine tips til en mer miljøvennlig uke

Wave line SVG.

(Vel, tips til deg som er som meg, en nybegynner på feltet that is!)

(Vel, tips til deg som er som meg, en nybegynner på feltet that is!)

Mine tips til en mer miljøvennlig uke
Jeg innrømmer det. Jeg har nok skuffet Blekkulf de siste årene. Jeg har ikke vært den miljødetektiven som jeg engang var i ungdomstiden. Den som ivrig gikk på søndagsturer for å plukke opp søppel i gata eller stakk til den lokale stranda for å renske strandkanten for plast. Siden den gang (90-tallet) har mye skjedd på miljøfronten. Å bry seg om miljøet handler om så mye mer enn bare plukke opp søppel.

Å være miljøbevisst handler om de små tingene i hverdagen. Å ta en litt kortere dusj på morgenkvisten, å fylle opp vaskemaskinen/oppvaskmaskinen før du setter den på, å bruke mindre vaskepulver ved hver vask og tenke seg godt gjennom før hvert kjøp. Ja, trenger vi virkelig denne gjenstanden, eller er det kanskje noe vi kan kjøpe brukt? Og mye handler også om hva vi putter i oss.  Eller det vil si, det vi også ikke putter i oss, men kaster av mat. Her i heimen har jeg blitt konsekvent på å bruke opp all maten vi kjøper og lager, nettopp for å forhindre matsvinn.

Jeg handler ukentlig inn mat som har gått ut på dato, for jeg vil redde denne maten framfor at den kastes. Da det ofte er frukt og grønt som havner i denne hylla gjør dette at jeg også blir rimelig kreativ i matveien. Forleden dag reddet jeg to auberginer som var klare for gamlehjemmet. Jeg valgte også å ta meg av en vannmelon og to mangoer som vurderte å ta kvelden. Heldigvis fant jeg en måte å bruke alt sammen på samme ettermiddag! Siden jeg er såpass rookie på feltet, fant jeg en oppskrift på Veganmisjonen.no; Bakt aubergine med cashewnøttost, og som tilbehør, tropisk linsesalat. Litt av en selskapsdans for smaksløkene mine dette!

Du trenger:

2 medium aubergine

Olivenolje

Røkt paprikapulver

Flaket havsalt

Friske urter, til pynt

Til cashewnøttkremen:

2 dl cashewnøtter naturell (dvs. ikke saltet og ristet) (= ca 100 g)

1,5 dl vann

1/2 dl næringsgjær

1,5 ts løkpulver

2 krm salt

1/2 krm cayennepepper, smak til

1. Vask auberginene og del dem i to på langs. Kutt mønster på skrå, bare pass på at du ikke kutter helt igjennom. Dæsj over litt olivenolje. Grill/bak dem i stekeovnen på 225 grader i 20 min.

2. Kok cashewnøttene i 10 min. Skyll og sil av vannet.

3. Ha alle ingrediensene til cashewosten i en bolle og kjør med stavmikser til det er en helt jevn krem. Ev. kan du bruke blender.

Smør et godt lag med cashewost på auberginene...

... og stek/grill videre i 10 min til. Pynt med friske urter.

Tropisk linsesalat

1 kartong røde linser

1 mango, i terninger

Ett par skiver vannmelon, i terninger

1 rosa grapefrukt, kuttet opp i båter

Frisk koriander, hakket

1. Skyll linsene og sil av vannet.

2. Kutt mango, grapefrukt og vannmelon i terninger og hakk korianderen.

3. Bland alt i en bolle og server.

Men for å toppe det hele, mekka jeg noen nydelige (og sukkerfrie) gulrotmuffins! Jeg hadde dog ikke glasur, men det var en herlig hverdagsdessert! Som forøvrig også funker som mat i farta-muffins da de er mettende og sunne!

1 ts bakepulver

1 ss sukrin gold

1 halv banan

2 ts kanel

2 ts kardemomme

2 dl havremel

2 dl Oatley

1 halv banan

1 tas natron

1 dl rapsolje

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Bland de tørre ingrediensene før du rasper gulrøttene og slenger det oppi bollen. Rør inn Oakley og rapsolje og visp alt godt sammen. Stekes i 20-25 min på 200 grader.

Jeg er nok ingen stor kokkelure, men med en 8 måneder gammel baby har jeg innsett at det blir en del tid på kjøkkenet fremover. Her har jeg også gjort et par endringer for å bli, ja mer miljøvennlig! Jeg har gått til innkjøp av:

- Komposterbart bakepapir som ikke avgir noen giftstoffer når det varmes opp.

- Oppvaskbørste i tre

- Komposterbare vaskekluter

- Bivoksark for å erstatte plastfolie

- Komposterbare muffinsformer

Og ja, jeg gikk også til innkjøp av et tøybind! For etter fødsel har tante Rød kommet på litt hissigere besøk enn før, og det forbruket jeg har hatt på tamponger og bind, DET har vært massivt!  (Skal også teste menskopp, men har ikke kommet dit helt enda!)  Alle produktene kjøpte jeg hos Beeorganic som gjør det enkelt for en ybegynnrookie som meg å ta steget inn i en mer miljøvennelig hverdag!

Hva mer har jeg gjort for å ta steget inn i denne nye miljøhverdagen?

- Jeg spiser vegansk mat minst én gang i uka

- Jeg vasker klær/kopper og kar sjeldnere

- Jeg tar kortere dusjer

- Jeg tenker gjennom hvert eneste kjøp jeg foretar meg

- Jeg bruker opp all maten jeg har kjøpt

Og gi meg en uke eller to til, så har jeg kanskje andre tips å by på!

Mvh,

Tidligere Blekkulf-miljøagent Stine Næss-Hartmann, men fremtidig miljøvernentusiast.

Jeg innrømmer det. Jeg har nok skuffet Blekkulf de siste årene. Jeg har ikke vært den miljødetektiven som jeg engang var i ungdomstiden. Den som ivrig gikk på søndagsturer for å plukke opp søppel i gata eller stakk til den lokale stranda for å renske strandkanten for plast. Siden den gang (90-tallet) har mye skjedd på miljøfronten. Å bry seg om miljøet handler om så mye mer enn bare plukke opp søppel.

Å være miljøbevisst handler om de små tingene i hverdagen. Å ta en litt kortere dusj på morgenkvisten, å fylle opp vaskemaskinen/oppvaskmaskinen før du setter den på, å bruke mindre vaskepulver ved hver vask og tenke seg godt gjennom før hvert kjøp. Ja, trenger vi virkelig denne gjenstanden, eller er det kanskje noe vi kan kjøpe brukt? Og mye handler også om hva vi putter i oss.  Eller det vil si, det vi også ikke putter i oss, men kaster av mat. Her i heimen har jeg blitt konsekvent på å bruke opp all maten vi kjøper og lager, nettopp for å forhindre matsvinn.

Jeg handler ukentlig inn mat som har gått ut på dato, for jeg vil redde denne maten framfor at den kastes. Da det ofte er frukt og grønt som havner i denne hylla gjør dette at jeg også blir rimelig kreativ i matveien. Forleden dag reddet jeg to auberginer som var klare for gamlehjemmet. Jeg valgte også å ta meg av en vannmelon og to mangoer som vurderte å ta kvelden. Heldigvis fant jeg en måte å bruke alt sammen på samme ettermiddag! Siden jeg er såpass rookie på feltet, fant jeg en oppskrift på Veganmisjonen.no; Bakt aubergine med cashewnøttost, og som tilbehør, tropisk linsesalat. Litt av en selskapsdans for smaksløkene mine dette!

Du trenger:

2 medium aubergine

Olivenolje

Røkt paprikapulver

Flaket havsalt

Friske urter, til pynt

Til cashewnøttkremen:

2 dl cashewnøtter naturell (dvs. ikke saltet og ristet) (= ca 100 g)

1,5 dl vann

1/2 dl næringsgjær

1,5 ts løkpulver

2 krm salt

1/2 krm cayennepepper, smak til

1. Vask auberginene og del dem i to på langs. Kutt mønster på skrå, bare pass på at du ikke kutter helt igjennom. Dæsj over litt olivenolje. Grill/bak dem i stekeovnen på 225 grader i 20 min.

2. Kok cashewnøttene i 10 min. Skyll og sil av vannet.

3. Ha alle ingrediensene til cashewosten i en bolle og kjør med stavmikser til det er en helt jevn krem. Ev. kan du bruke blender.

Smør et godt lag med cashewost på auberginene...

... og stek/grill videre i 10 min til. Pynt med friske urter.

Tropisk linsesalat

1 kartong røde linser

1 mango, i terninger

Ett par skiver vannmelon, i terninger

1 rosa grapefrukt, kuttet opp i båter

Frisk koriander, hakket

1. Skyll linsene og sil av vannet.

2. Kutt mango, grapefrukt og vannmelon i terninger og hakk korianderen.

3. Bland alt i en bolle og server.

Men for å toppe det hele, mekka jeg noen nydelige (og sukkerfrie) gulrotmuffins! Jeg hadde dog ikke glasur, men det var en herlig hverdagsdessert! Som forøvrig også funker som mat i farta-muffins da de er mettende og sunne!

1 ts bakepulver

1 ss sukrin gold

1 halv banan

2 ts kanel

2 ts kardemomme

2 dl havremel

2 dl Oatley

1 halv banan

1 tas natron

1 dl rapsolje

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Bland de tørre ingrediensene før du rasper gulrøttene og slenger det oppi bollen. Rør inn Oakley og rapsolje og visp alt godt sammen. Stekes i 20-25 min på 200 grader.

Jeg er nok ingen stor kokkelure, men med en 8 måneder gammel baby har jeg innsett at det blir en del tid på kjøkkenet fremover. Her har jeg også gjort et par endringer for å bli, ja mer miljøvennlig! Jeg har gått til innkjøp av:

- Komposterbart bakepapir som ikke avgir noen giftstoffer når det varmes opp.

- Oppvaskbørste i tre

- Komposterbare vaskekluter

- Bivoksark for å erstatte plastfolie

- Komposterbare muffinsformer

Og ja, jeg gikk også til innkjøp av et tøybind! For etter fødsel har tante Rød kommet på litt hissigere besøk enn før, og det forbruket jeg har hatt på tamponger og bind, DET har vært massivt!  (Skal også teste menskopp, men har ikke kommet dit helt enda!)  Alle produktene kjøpte jeg hos Beeorganic som gjør det enkelt for en ybegynnrookie som meg å ta steget inn i en mer miljøvennelig hverdag!

Hva mer har jeg gjort for å ta steget inn i denne nye miljøhverdagen?

- Jeg spiser vegansk mat minst én gang i uka

- Jeg vasker klær/kopper og kar sjeldnere

- Jeg tar kortere dusjer

- Jeg tenker gjennom hvert eneste kjøp jeg foretar meg

- Jeg bruker opp all maten jeg har kjøpt

Og gi meg en uke eller to til, så har jeg kanskje andre tips å by på!

Mvh,

Tidligere Blekkulf-miljøagent Stine Næss-Hartmann, men fremtidig miljøvernentusiast.

More like this

关于更多

No items found.